Nektar z kwiatów lub spadź są to czynniki należące do grupy surowców jakie są wykorzystywane do budowy konkretnego i wyjątkowo zdrowego wyrobu– miodu. Zależnie od tego, jaki surowiec został wykorzystany, możemy mówić o miodzie:

Nektarowym,

Spadziowym,

Nektarowo-spadziowym.

Wyrób miodu można poznać organoleptycznie. Miody różnią się od siebie barwą: może być to barwa słomkowa bądź brunatna; miód spadziowy może mieć barwę zielonkawą. Naturalny miód krystalizuje się podczas przechowywania. – dolinalawendy.pl/30-miod-pomaranczowy

Jeśli chodzi o miody nektarowe, z reguły w ojczystym kraju dostępne są rodzaje miodów: Rzepakowe, Gryczane, z Wrzosu, Wielokwiatowe, Akacjowe, Lipowe.

Wśród miodów spadziowych rozróżniamy między innymi:

Miód spadziowy – drzewa liściaste;

Miody ze spadzi drzew iglastych.

Niezbędna dobowa doza miodu to ok. 20 gr. Wskazana ilość to 65 kalorii, mowa tu o mniejszej dawce niż w przypadku cukru o takiej samej kubaturze. Różne rodzaje miodów do codziennej diety mogą wprowadzać też niektórzy chory na cukrzycę, ale tutaj warto jest porozumieć się ze specjalistą, aby dowiedzieć się czy własności zdrowotne w tym wypadku będą większe niż niewykluczone zagrożenie. Chodzi w tym miejscu przede wszystkim o to, iż miody są bogate w witaminy C, A a także witaminy z grupy B. tutaj znajduje się wyjątkowo wiele składników odżywczych. – dolinalawendy.pl/12-miod-gryczany

Precyzyjne właściwości prozdrowotne miodu zależą od tego, którą z jego wersji zakupimy:

Rodzaje miodów akacjowych – mają twierdzący wpływ na kłopoty z drogami moczowymi oraz z układem nerkowym; regulują funkcjonowanie układu trawiennego, mogą koić jego nieprawidłowe działanie oraz kurują choroby żołądkowo-jelitowe; udowodniono pozytywny wpływ produktu jakim jest miód akacjowy akacjowego na schorzenia z dobrym snem;

Miód gryczany – w barwach brunatu pokrój miodu, jaki wykorzystuje się w przypadku problemów na tle nerwowym i całkowitego osłabienia organizmu; ma zbawienny wpływ na drogi moczowe, redukuje liczbę pojawiania się stanów zapalnych, wpływa leczniczo na problemy z układem kostnym po za tym jest przepisywany przy terapii złamań; mogą z niego korzystać osoby walczące z miażdżycą, posiadające kłopoty wiązane z oczami oraz kłopoty powiązane ze słuchem;

Miody spadziowe – są szczególnie ważne jako wyjątkowo bogate źródło mikroelementów i makroelementów i składników odżywczych w tym również wapnia, fosforu, magnesu czy potasy; doceniane są za swoje właściwości przeciwbakteryjne i stosuje się je w przypadku uciążliwych schorzeń bakteryjnych, w tym na przykład w razie gruźlicy; rozpoznane jest jego korzystne działanie w przypadku występowania schorzeń związane z układem krążenia, wzmacnia układ krwionośny i układ odpornościowy; zalecany jest u ludzi skarżących się na problemy nerwicowe;

Miód pomarańczowy – jest to nektar miodowy mało znany a co za tym idzie jedynie transportowany do naszego kraju z państw, w jakich uprawia się pomarańcze. Jego własności zdrowotne są mało znane, choć miód ten jest wspaniały a co za tym idzie wyjątkowo pachnie.

Miód jest szeroko stosowany w medycynie tradycyjnej oraz w kosmetologii, co nikogo już nie dziwi. Miód to popularne rozwiązanie problemu początków grypy. Produkuje się również z niego naturalne produkty kosmetyczne, w tym także maski ochronne o charakterze odżywczym, nawilżające i regenerujące cerę. O jego wykorzystywaniu pod tego rodzaju postacią można dowiedzieć się w odmiennych, niezmiernie licznych tekstach na naszej witrynie.

Szukaj